Software requirements: de kunst van begrijpen en samenspel
Wanneer je software specificeert, bestudeer je processen, data en praat je met mensen. De uitdaging is; hoe weet je dat je de juiste en volledige informatie hebt?
Want wanneer je met verschillende mensen over hetzelfde onderwerp praat, krijg je verschillende antwoorden. En wanneer je mensen dezelfde vraag met andere woorden stelt of in een andere context plaatst, dan geven ze een ander antwoord.
Voor het krijgen van een volledig beeld helpt het om je tijdens interviews onwetend en naïef op te stellen. Je vraagt de mensen die je interviewt of ze het nog een keer willen vertellen omdat je het niet begrijpt. Meerdere antwoorden geven je namelijk een beter beeld van hoe processen in de praktijk werken. En het geeft mensen een goed gevoel dat je hun kennis nodig hebt. Helemaal als ze zien dat je hun kennis ook daadwerkelijk gebruikt.
Hetzelfde antwoord op meerdere manieren horen helpt bij het ontdekken waar de gaten zitten.
De meeste mensen weten prima waar het in hun werk om draait.
Ze vinden het alleen lastig om het gestructureerd en volledig te verwoorden.
Als ontwerper of analist ben je er om het geheel te overzien. Je bent er om tussen de regels door te lezen. Om te ontdekken wat niet gedocumenteerd is. Want dat zijn vaak de punten waar software toegevoegde waarde biedt. Vul dat aan met een analyse op basis van data en je hebt een goed vertrekpunt.
Processen in het werk zijn net als het leven niet zwart-wit. Ze zijn dynamisch. Helemaal als het werk met mensen betreft.
De duivel zit in de niet beschreven details.